Как да намерите правилния котлон за вашата кухня

Как да намерите правилния котлон за вашата кухня

Газови, електрически, индукционни и керамични котлони – каква е разликата между тези готварски плотове и как всеки от тях влияе върху процеса на готвене и енергийната ефективност? Ако сте объркани от цялото това многообразие от видове котлони, нашият удобен „наръчник“ може да внесе нужната яснота, и да улесни избора ви😊…

Основни характеристики, които трябва да имате предвид

Заключване за детска безопасност

Това са сензорни контроли, с които котлоните могат да бъдат заключвани, за да се предотврати промяната на настройките и включването на котлона от деца. Тази опция предлагат повечето индукционни и керамични котлони.

Двойни зони

Има ги на керамичните котлони, където по-малка зона за готвене се намира в по-голям пръстен. Можете да изберете дали да използвате по-малката или по-голямата зона, в зависимост от големината на съда.

Гъвкави зони за готвене

Някои индукционни и керамични котлони разполагат със специална зона за готвене, която ви позволява да обедините две зони в една по-голяма. Така максимално може да употребите съдове за готвене с различни форми и големини.

Изключително силни горелки

Известни също като „горелка за уок“, „бустер“ за индукция и „горелка с тройна корона“ за газ. Повечето котлони разполагат с някаква свръхбърза горелка. Те се използват за бързо генериране на интензивна, мощна топлина и са предназначени за готвене в уок, и други , големи тигани или за бързо завиране на вода.

Увеличаване на мощността

Бързо, интензивно нагряване, подобно на ултра бърза горелка, идеална за запечатване на месо или пържене. Опция е при керамичните котлони.

Таймери

Таймерите за готвене могат да бъдат намерени на почти всички видове котлони и могат да ви помогнат да следите напредъка на готвенето и да контролирате от дистанция процесите в кухнята. Някои таймери автоматично ще изключат котлона/фурната, когато изтече зададеното време, или може да прозвучи аларма, която да ви предупреди. Някои готварски плотове с по-високи спецификации могат да позволят таймерът да се настройва за всяка зона за готвене, независимо една от друга.

Съдове за готвене

Газовите и керамичните котлони са съвместими с всички видове съдове за готвене, но индукционните плотове са съвместими само с такива, които съдържат желязо – ако можете да залепите магнит към съда, той ще сработи с индукционен плот. Чугунените или стоманените тигани са предпочитаният избор, но някои медни и алуминиеви тигани може да имат допълнителен слой, който също да привлича магнит.

Автоматично запалване

Опция е само при газовите котлони. Автоматичното запалване означава, че горелката се запалва при завъртане и натискане на копчето. По-старите модели често се натиска и задържа допълнителен бутон, за да се запали искрата.

Видове котлони

Ако търсите котлон за вграждане, а не готварска печка с включен котлон, важно е да обмислите гамата от налични видове, преди да изберете. Ето видовете котлони и основните им характеристики:

Газови

Конвенционални

Газовите котлони доставят незабавна топлина и до голяма степен контролират размера на пламъка. Повечето имат автоматично запалване, но някои по-стари бюджетни модели може да се предлагат с бутон за ръчно запалване. Обикновено имат четири газови горелки с различни размери, но вече има и котлони с до шест зони за готвене. 

Газовите котлони могат да бъдат демонтирани за по-лесно почистване, но не са толкова лесни за почистване, колкото някои от другите видове. Струва си да се отбележи, че газовият котлон се нуждае от професионално инсталиране от лицензирана фирма.

Готварски плотoве „Газ върху стъкло“

Ако харесвате прецизността, която осигурява готвенето на газ, но се уморявате от бъркотията и разливите, които трудно се почистват на традиционния газов котлон, готварски плотове „газ върху стъкло“ може да бъде добър вариант за вас. При този тип котлон, газови горелки са монтирани върху гладко керамично стъкло, което прави повърхността много по-лесна за почистване. Те обаче са по-скъпи от обикновените газови котлони.

Широки газови котлони

Някои газови котлони са изключително широки, и имат поставен допълнителен, мощен готварски пръстен. Те могат да варират на ширина от 70 см до 92 см в зависимост от дизайна и разположението на допълнителния пръстен. Широките газови котлони са полезни, когато имате нужда от по-интензивен източник на топлина. Особено полезно е при ползването на по-големи тенджери и тигани, и е идеално за готвене с уок.

Индукционни

Индукционните котлони, са един вид готварски плотове, които набират все по-голяма популярност през последните години поради ниската си консумация на енергия и бързото загряване. Те работят чрез загряване на подходящи за индукция съдове директно през индукционен елемент, вместо да преминават през повърхността за готвене. Спиралната медна намотка под повърхността на плота предава енергия директно между индукционния елемент и основата на готварските съдове.

Намотката се активира само когато на котлона е поставен съд с метална основа. Така се използва само точното количество енергия, необходимо за приготвянето на храната ви, без да се губи енергия за нагряване на повърхността за готвене. Когато отместите съда, повърхността на плота се охлажда много бързо, което прави индукционните котлони добър избор от гледна точка на безопасността.

Ще трябва да се уверите, че имате готварски съдове, които са подходящи за работа с индукционни котлони. Също така си струва да се отбележи, че индукционните котлони не са подходящи за хора, които имат поставен пейсмейкър, тъй като произведеното мощно електромагнитно поле може да му повлияе. Британската сърдечна фондация (BHF) препоръчва на всеки човек с пейсмейкър, да спазва минимално разстояние от 60 см между плота и пейсмейкъра. 

Керамични

Така се наричат котлоните с керамично стъкло, което означава, че котлоните тип „газ върху стъкло“, както и индукционните котлони технически също са керамични плотове. Въпреки това, когато видите плот, рекламиран като керамичен, най-често се има предвид електрическа керамика.

При електрическите керамични котлони отоплителните системи са скрити под закалена керамична стъклена повърхност. Когато са включени, те просто загряват повърхността за готвене, като прехвърлят топлина от реотаните на стъклото.

Зоните за готвене на стъклената повърхност на тези готварски плотове показват размера и позицията на източника на топлина и светват червено, когато са включени. Индикатор на контролния панел ви предупреждава, ако зоната за готвене е все още гореща, дори след като е изключена (индикаторът ще свети червено, докато зоната се охлади и е безопасна за допир).

Елегантният и опростен дизайн, заедно с гладката, лесна за почистване повърхност и бързото загряване, правят тези котлони популярен избор. Разпределението на топлината около дъното на тиганите обаче не е толкова добро, колкото при готвене на газ или индукция. Топлината също е по-трудна за контролиране и обикновено отнема повече време за охлаждане на повърхностите за готвене

Съпоставка на котлоните

Газов

Предимства:
– Пламъкът е лесен за контролиране;

– Моментално загряване;

– Подходящ е за всякакви съдове за готвене;

– Охлажда бързо след изключване;

Недостатъци:
– Изисква подаване на газ;

– Почистването може да е по-трудно;

– Трудно е да се поддържа тихо къкрене;

– Нуждае се от инсталиране от лицензирана фирма;

Индукционен

Готварски плотове

Предимства:

– Висока енергийна ефективност;

– Бързо нагряване за незабавно готвене;

– Зоните се изключват, когато съдовете за готвене се отместят;

– Лесно се почиства и повърхностите се охлаждат бързо;

Недостатъци

– Неподходящ за хора с пейсмейкъри;

– Може да се използва само с определени съдове за готвене;

– Често са по-скъпи от другите видове;

Керамични

Предимства:
– Бързо нагряване и по-малка склонност към надраскване;

– Безрамковият дизайн улеснява почистването;

– Работи с всеки тип съд за готвене;

– Елегантно и изчистено покритие;

Недостатъци:
– Разпределението на топлината е неравномерно;

– По-трудно се контролират топлинните настройки;

– Може да отнеме време да загреят повърхностите за готвене;